ČIŠČENJE PEČICE IN PRAVILNA UPORABA

Objavil: - 14. 06. 2022

uporaba-pecice

Prva stvar, na katero morate biti zelo pozorni je, da hrano pred pečenjem odmrznete. Ker traja kar nekaj časa, da se odmrzne celotna hrana se lahko zgodi, da bo zunanjost že pečena, notranjost pa bo še vedno hladna.

Pomembno je tudi, da pred pečenjem pečico segrejete. Nikakor pa posode ali pekača med pečenjem ne odlagajte na dno pečice, ker s tem uničujete emajl v pečici. Priporočljivo je tudi, da uporabljate pekače s temnim emajlom, ker je s tem prenos toplote v pekaču boljši.

Ko se hrana peče, naj se vrata pečice odprejo čim manjkrat.

Nikakor in nikoli, pa v pečici ne segrevajte zaprtih pločevink ali steklenih kozarcev, ker lahko pride do uničenja in eksplozije!

Vrata pečice naj se odpirajo samo, če je to res nujno potrebno. Večkrat kot jih odpremo, bolj se znižuje temperatura pečice, zato po nepotrebnem povečujemo rabo električne energije.

Pomembno dejstvo, ki ga morate poznati je tudi, da lahko zaradi neprimernega vzdrževanja pečice pride do nevarnosti požara.

Če uporabljate ventilacijsko pečico, izkoristite to in pripravite več jedi hkrati. Tako boste prihranili pri električni porabi in seveda pri času priprave.

ČIŠČENJE PEČICE

Skoraj vse pečice imajo notranjost iz novega, lahko čistilnega emajla, ki je za razliko od klasičnega emajla povsem gladek in v svoji strukturi nima por, kar pomeni da se maščoba v teh porah ne zadržuje. Posledično temu, se maščoba zadržuje na površini emajla in jo je preprosto očistiti z običajnim kuhinjskim čistilom.

ciscenje-pecice

Priporočljivo je, da se zunanjost in notranjost pečice čistita po vsakem pečenju.

Ob rednem pregledu vaše pečice, se bo njena življenjska doba definitivno podaljšala. Prav tako se dolgoročno pozna tudi na položnici za elektriko.

Če želite prihraniti čas pri čiščenju, oziroma ne želite za temeljito čiščenje uporabljati raznoraznih kemičnih čistil, lahko izberete tudi pečico ki ima na voljo pirolitično čiščenje. Postopek traja 120 minut, notranjost pečice se segreje do 500°C in s tako visoko temperaturo umazanijo, maščobe in vse ostale stvari pretvori v prah. Postopek je popolnoma varen, ker se vrata pečice med samim čiščenjem samodejno zaklenejo. Po končanem postopku, z vlažno krpo brez uporabe čistilnih sredstev, samo obrišete ostanke.

Če je pečica manj umazana, se lahko koristi 90 minutno čiščenje.

Pečico lahko očistite tudi s preprostim parnim čiščenjem. V najbolj globok pekač vlijte vodo in ga postavite na dno pečice. Po vklopu funkcije za čiščenje s paro, nastane vlaga ki omehča umazanijo na in trdovratne ostanke hrane. Po končanem postopku, prav tako preprosto obrišete z krpo.

Kot čistilno sredstvo za čiščenje pečice lahko uporabite milnico in vročo vodo, ali pa običajen razmaščevalec ki očisti nastalo maščobo in umazanijo. 

Za vas smo tudi pripravili podrobni prispevek o čiščenju pečic. Preberete si ga lahko tukaj

Imate dodatna vprašanja? Pokličite nas na 080 73 38 ali nam pa pišite na info@ga.si.