PRALNI STROJ - INVERTNI MOTOR

Objavil: - 22. 03. 2022

KAJ JE POTREBNO UPOŠTEVATI PRI NAKUPU PRALNEGA STROJA?

Na kaj smo pozorni pri nakupu pralnega stroja? Glasnost delovanja? Poraba energije? Tip motorja? Vse in še več si preberite v prispevku

Upoštevati je potrebno različne dejavnike, kot so velikost, razred energijske učinkovitosti, zmogljivost polnjenja ter dodatni programi in funkcije.

Pri vsem teh dejavnikih je kjučnega pomena vrsta motorja, torej poznamo pralne stroje s klasičnim motorjem in pralne stroje z inverterskim motorjem.

RAZLIKA MED NAVADNIM IN INVERTERSKIM MOTORJEM

Klasični motor deluje s pomočjo ogljikovih krtačk, ki omogočajo rotacijo ter preko jermena poganja boben. Med delovanjem prihaja do trenja ogljikovih krtač in s tem povroči segrevanje motorja, določeno frekvenco hrupa ter posledično krajšo življensko dobo, zaradi obrabe delov motorja.

Pri pralnem stroju s klasičnim motorjem, boben spreminja smer vrtenja in med delovanjem tudi ustavi, saj se sproti ohlaja na delovno temperaturo.

Invertni motor namesto ogljikovih krtačk uporablja magnetno polje, kar preprečuje trenje.

Motor se med samim delovanjem ne segreva, zato je izkoristek vrtenja bobna kar do 95 odstotni (navadni motorji imajo izkoristek vrtenja bobna le do 70 odstotni). S tem se skrajša tudi čas povprečnega pranja, kar se pozna pri prihranku električne energije.

GLAVNE PREDNOSTI INVERTERSKEGA MOTROJA

  • Med delovanjem ne prihaja do trenj, zlasti med ciklom pranja in centrifugiranjem.
  • Motor se ne segreva.
  • Deluje izredno tiho.
  • Nižja poraba električne energije.
  • Manjša obraba in posledično daljša življenska doba.
  • Zagon in ustavitev sta učinkovitejša.

TIHO DELOVANJE PRALNEGA STROJA

Pralni stroj deluje izredno tiho, zato se ljudje odločajo za nakup novega, ker jim je delovanje starega pralnega stroja enostavno preglasno. Glasen pralni stroj je zelo moteč za tiste, ki perejo ponoči ali nimajo prostora za pralnico in morajo pralni stroj postaviti v kuhinjo. Zaradi teh razlogov se večina odloči za pralni stroj z inverterskim motorjem.

MESEČNI STROŠKI BODO NIŽJI

Pralni stroji z invernim motorjem so sicer dražji, vendar se stroški hitro povrnejo. Ti pralni stroji so namreč varčnješi in učinkovitejši, zato bo znesek na položnici nižji.

Cenovno postajajo ti stroji vse bolj dostopni, zato ni več razloga, da se ne bi odločili za nakup boljšega pralnega stroja.

UČINKOVITOST

Inovativni motor se uvršča v razred energijske učinkovitosti A+++ (-40%) (po stari klasifikaciji) in s tem dosega največjo moč z najnižjo porabo električne energije. Pralni stroj z inverterskim motorjem je bolj zanesljiv in zahteva manj vzdrževanja, saj nima krtač, ki jih je potrebno pogosto menjavati.

Primere pralnih strojev z inverterskim motorjem si lahko pogledate TUKAJ