POIŠČITE POPOLNI HLADILNIK ZASE

Objavil: - 22. 03. 2022

KATERI HLADILNIK JE PRIMEREN ZA VAS?

Pri nakupu hladilnika moramo biti pozorni na: vrsto hladilnika, dimenzije, tehnologijo, ki jo želimo imeti, velikost zamrzovalnega dela in dizajn.

VRSTE HLADILNIKOV

Vgradni hladilnik: glavna prednost vgradnih hladilnikov je ta, da se popolnoma zlijejo s kuhinjskimi elementi, bomo pa verjetno za izbor potrebovali malo več časa. Večina kupcev se odloči za nakup vgradnega hladilnika, zaradi estetskega razloga.

Prostostoječi hladilnik: omogoča enostavno namestitev in ga lahko prosto premikamo po prostoru. Na voljo so v različnih barvahm ki popestrijo naš prostor. Prostostoječi hladilniki so bistveno cenejši od vgradnih.

KOMBINACIJA HLADILNIKA Z ZMRZOVALNIKOM

Največkrat se za nakup hladilnika z zamrzovalnikom odločajo ljudje, ki živijo v stanovanjih. Tisti, ki živijo v hiši pa ponavadi kupijo ločen aparat, ker je odvolj prostora še za veliko zamrzovalno skrinjo, ki sprejeme občutno več živil.

DIMENZIJE IN PROSTORNINA HLADILNIKA

Potrebno je biti pozoren na to, kako se bodo odpirala vrata pri hladilniku in na kakšen način. Pri odpiranju je ponavadi potrebno prišteti še nekaj dodatnih centimetrov za normalno odpiranje vrat hladilnika. Dobro je razmisliti, če bo aparat šel skozi vhodna vrata, vrata hodnika, v dvigalo, itd.

Za gospodinjstvo z enim ali dvema članoma bo zadoščal hladilnik s 100-140 litri prostornine. Za vsakega naslednjega družinskega člana namenimo 50 litrov več (torej za štiričlansko družino potrebujemo cca. 220 litrov).

Poleg števila članov je dobro upoštevati tudi prehranjevalne navade, saj boste zanje vrjetno potrebovali več prostora.

HLADILNIK Z DVOJNIMI VRATI (AMERIŠKI HLADILNIK)

V modernem svetu se čedalje več uporabnikov odloča za tretjo dimenzijo hladilnikov. Od takšnih z lečenimi vrati do cone svežine, kjer je zagotovljena optimalna temperatura pa preprečevanje razvoja bakterij. Hrana na ta način ostane sveža dlje časa. Trenutno so zelo aktualni ameriški hladilniki (širine 90 cm ali več). Velik povpraševanje je tudi po ameriških hladilnikih, ki imajo znotraj enega krila še dodatna vrata. Na tem delu imamo postavljeno pijačo ali hrano, ki jo večkrat potrebujemo in jo vzamemo iz hladilnika, brez da bi morali odpreti celotno krilo vrat in tako izgubljali električno energijo.

HRANA

Kaj vse boste hranili v hladilniku?

Sadje in zelenjava: v tem primeru poiščite hladilnik z režami za solato in globokimi predali.

Meso in ribe: hladilnik s predalom za dodatno svežino, da bo ohranil živila sveža dlje časa.

Mlečni izdelki: dobro je imeti zaprt predel na vratih hladilnika, ki je namenjen hranjenju mlečnih izdelkov z močnim vonjem.

Pijača: model s polico za vino ali nastavljivimi policami za steklenice.

LASTNOSTI HLADILNIKA

NoFrost: sistem aktivnega dvojnega hlajenja, kjer ne nastaja led. Za zagotovitev najboljših pogojev shranjevanja živil, se mora nivo tempertaure in vlažnosti v predelu hladilnika, razlikovati od nivoja v zamrzovalnem delu. Sadje in zelenjava potrebujejo visok nivo vlažnosti, vendar pa lahko previsoka vlažnost negativno vpliva na živila, ki so shranjena spodaj, v predelu za zamrzovanje. Da bi zagotovili optimalno delovanje, ima že večina hladilnikov tehnologijo z dvojnim hlajenjem. V tem primeru dva sistema delujeta ločeno drug od drugega v predelu hladilnika in zamrzovalnika.

Antibakterijska tesnila na vratih: tesnila na vratih hladilnika so idealno okolje za razvoj bakterij, kar je lahko nevarno, zato so iz higienskih razlogov tesnila večkrat prevlečena z antibakterisjko zaščito.

Ionizator zraka: ionizator nevtralizira bakterije in viruse, ki povzročajo neprijetne vonjave v hladilniku. Hrana pri ionizaciji zraka ostane sveža dlje časa.

Modra svetloba: zaradi učinka modre luči se ustvarja fotosinteza, zato živila ostanejo sveža dlje časa in obdržijo vitamine. Modra svetloba deluje tudi, ko so vrata hladilnika zaprta.

Cona svežine: je poseben predal, ki se nahaja v spodnjem delu hladilnika in ohranja temperaturo okrog 0°C. Idealen je za shranjevanje rib, mesa, sadja in zelenjave, saj zagotavlja optimalni nivo vlažnosti in na ta način ohranja prehrambeno vrednost živil.

Predal za sadje in zelenjavo: Sadje in zelenjava se kvarijo hitreje, kot ostala živila, zato so ustvarjeni predali s primerno temperaturo in optimalno vlažnostjo, s čimer se podaljša življenska doba živil.

PORABA ELEKTRIČNE ENERGIJE

Hladilnik, ki ima največjo energetsko učinkovitost, bi imel oceno A+++, kar pomeni, da boste pri takšnem hladilniku za energijo plačali manj. Primerjamo lahko hladilnik z oceno A++ in A+, kar pomeni, da ima prvi 21% višjo energetsko učinkovitost. Nasvet za uporabnike: za zmanjšanje porabe električne energije, hladilnik postavite stran od vseh grelnih teles (npr. radiatorjev, pečic).

Zelo pomemben del kakovostnega hladilnika je tih, vzdržljiv in varčen kompresor, saj omogoča tišje delovanje hladilnika, zagotavlja manjšo obrabo in zagotavlja daljšo življensko dobo aparata. Poraba je zato nižja in stroški za elektriko so posledično manjši. Vsi, ki radi pogosto odpirate hladilnik, boste velik oprihranili, saj kompresor zagotavlja minimalne izgube. Torej izbira kakovostnega hladilnika pomeni, da za ustrezno ceno izberete napravo, ki prinaša največ funkcij, katere bodo uporabne na dnevni ravni.

STE VEDELI?

Nekateri hladilniki imajo v notranjosti vgrajene kamere, preko katerih lahko z aplikacijo na mobilnem telefonu preverite zalogo in se šele v trgovini odločite kaj boste kupili. Nikoli se vam ne bo zgodilo, da bi nekaj pozabili kupiti.