IZBIRA PRAVEGA HLADILNIKA ZA VAS

Objavil: - 08. 06. 2022

O nakupu novega hladilnika največkrat razmišljamo, kadar se selimo ali obnavljamo kuhinjski prostor. Lahko pa do te odločitve pridemo zato, ker si želimo kakšne spremembe, ker je trenutni hladilnik že starejši, ali pa preprosto njegova prostornina več ne zadostuje našim potrebam.

Na končno odločitev tako vpliva mnogo dejavnikov, ki igrajo glavno vlogo pri izbiri primernega hladilnika. Življenjska doba hladilnikov je minimalno 10 let, zato je res pomembno, da pred končnim nakupom pretehtate vse možnosti, ki so vam na voljo.

PROSTOSTOJEČI ALI VGRADNI HLADILNIK?

vgradni-hladilnik

Prva stvar, na katero moramo biti izjemno pozorni je dejstvo, ali bo hladilnik ki ga kupujemo prostostoječ ali vgradni. Vgradni hladilniki so v večini primerov dražji od prostostoječih, ker je potrebno upoštevati tudi ceno vgradne omare. Funkcionalnih razlik med vgradnim in prostostoječim hladilnikom ni, se pa zaradi estetskih razlogov pozna razlika v ceni.

Obstajajo tudi kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom, kar je v večini primerov najuporabnejša možnost za gospodinjstvo. Če v osnovi uporabljate veliko zmrznjene hrane, je priporočljivo, da si izberete hladilnik, ki ima večji zamrzovalnik.

Glavna prednost vgradnih hladilnikov je, da so del kuhinjskih komponent, kar pomeni da se dobro zlijejo z ostalim delom kuhinje in ne izstopajo. Medtem, ko je potrebno imeti pri vgradnih hladilnikih več potrpljenja pri postavitvi, pa nam prostostoječi hladilniki ne povzročajo takih težav. Le ti omogočajo enostavno namestitev in jih lahko premikamo kamorkoli in kadarkoli želimo.

CENA HLADILNIKA

V večini primerov največ pozornosti posvetimo seveda ceni. Cenovni razpon hladilnikov je ogromen in tako zadovolji potrebe tako preprostim, kot tudi zahtevnim kupcem.

Hladilnik po lestvici porabe, spada med največje porabnike električne energije, ker deluje 24 ur na dan in vse dni v letu. Najboljša izbira, so torej hladilniki energijskega razreda A, oziroma najboljši približek, ki je v tem primeru energijski razred B

VELIKOST HLADILNIKA

velikost-hladilnikov-pravilna-izbira

Pomemben kriterij, ki ima veliko vpliva na odločitev je tudi, koliko članov šteje vaše gospodinjstvo. Če ste sami ali s partnerjem/partnerko, vam bo zadostoval hladilnik s 100-140l prostornine. Za vsakega dodatnega člana, pa je priporočljivo nekje 40-50 dodatnih litrov.

no-frost-hladilnik

NO FROST– hlajenje brez nastajanja ledu, ki omogoča bolj ugodne pogoje za shranjevanje živil.

Pri postavitvi hladilnika bodite pozorni tudi na to, da ne stoji preblizu štedilnika, pečice ali radiatorja, ker višja temperatura v prostoru oziroma v bližini hladilnika, še povečuje porabo električne energije.

Ko se odločate za nakup hladilnika, je priporočljivo tudi, da ste pozorni na to, da lahko spremljate temperaturo hladilnika, ki vas lahko v primeru nepravilnosti v delovanju, na to tudi obvesti. Velik plus sta tudi dobra osvetlitev, ki poskrbi da hladilnik med čiščenjem res temeljito očistite in zvočni alarm, ki vas opozori, če vrata niso popolnoma zaprta.