KAKO IZBRATI PRAVO PEČICO?

Objavil: - 06. 07. 2022

kako-izbrati-pravo-pečico

Pečica je eden izmed osnovnih gospodinjskih aparatov, ki so skoraj v vsakem gospodinjstvu v uporabi večkrat tedensko, bodisi za kosila, večerje ali pa sladice in kolače.

Vrste in lastnosti pečic

Poznamo dve različni vrsti pečice, ventilacijsko in električno pečico.

Vsaka izmed teh ima svoje pozitivne lastnosti, seveda pa je povsem odvisno od uporabnika, katera je za gospodinjstvo bolj primerna.

Glede na lastnosti, je lahko pečica samostoječa skupaj s štedilnikom ali kuhalno ploščo, ali vgradna. Vgradne pečice se lahko vgradijo v katerikoli kuhinjski element in na kakršno koli višino.

Večinoma, so vse pečice klasičnih mer 59,5cmx59,9cmx55cm.

Barve so v večini primerov nevtralne, torej črna, bela, siva in srebrna barva. Zadnje nekaj let, je ponudba pečic velika, zato lahko izbirate med različnimi modeli, barvami, lahko izberete visok sijaj ali pa se držite večne klasike in domačega videza.

Električne pečice

električna-pečica

Pri električnih pečicah, se toplota širi iz vrha in dna pečice ter iz strani, od toplote grelca, proti hrani. Naprednejši modeli električnih pečic, omogočajo ločeno uravnavanje toplote na spodnjem in zgornjem delu. Pri statičnem pečenju, ni pretoka zraka, ki bi razporejal toploto. Hrana se zapeče enakomerno, z vseh strani.

Statična oziroma električna pečica se največkrat uporablja za peko jedi, katere morajo predhodno vzhajati in pri katerih je potrebno počasno ter enakomerno pečenje. Rezultat tega je dobro prepečena hrana. To so na primer raznorazne pice, kruh, biskviti, masleni piškoti, itd.

Ventilacijske pečice

ventilacijska-pečica

Ventilacijska pečica pa zaradi neprekinjenega kroženja zraka, ki kroži okoli hrane in razporeja toploto, omogoča hitro in enakomerno pečenje. Na podlagi tega, se v pečici ustvarijo pogoji za pečenje hrane na več nivojih, kar pomeni da lahko pečemo hrano na zgornji in srednji ali spodnji reži.

Pomemben podatek, ki ga morate vedeti je, da se zaradi ventilatorja, ki vleče zrak iz notranje strani in ga potiska preko grelca nazaj v pečico, zahtevana temperatura za pečenje v primerjavi z električno pečico zniža za od 20°C - 40 °C.

Obstaja pa še veliko dodatnih funkcij, ki jih lahko karseda dobro izkoristimo, da olajšamo uporabo pečice sebi in ostalim članom gospodinjstva.

Dodatne funkcije pečic

piroliza-pečica

Ena izmed teh je pirolitično čiščenje. To je program čiščenja, ko se pečica segreje na 500 °C in vso umazanijo in ostanke maščobe spremeni v pepel, ki se nato odstrani z eno samo potezo.

Naprednejše pečice nudijo tudi časovni zamik, ki ga lahko uredimo v času naše odsotnosti. Tako lahko brez problema pripravimo hrano na pečenje in jo vklopimo tako, da je pečena ob prihodu domov. Tako si lahko olajšamo delo in čakanje na kosilo/večerjo.

Avtomatski programi v pečici, sami regulirajo čas, temperaturo in način pečenja. Ko nastavimo kaj pečemo, pečica sama izbere najbolj optimalen program.

Zaščita pred nezaželenimi dotiki omogoča, da se gumbi zaklenejo, kar je primerno predvsem kot zaščita pred otroki. 

Vso ponudbo pečic si lahko pogledate na strani: https://ga.si/vgradna-pe-ica/