POMIVALNI STROJ - pravilna uporaba in vzdrževanje

Objavil: - 21. 03. 2022

POMIVALNI STROJ

Pomembna dejavnika za dolgo življenjsko dobo in učinkovito delovanje pomivalnega stroja sta pravilno in redno vzdrževanje aparata. Ob rednem čiščenju bo posoda svetleča in brez madežev. Priporočljivo je vsakotedensko čiščenje osnovnih elementov. Večina pomivalnih strojev ima že signalno opozorilo za pomanjkanje dodatkov.

ČIŠČENJE FILTRA

.

.

Filter varuje črpalko za vodo pred večjo umazanijo v vodi in je vgrajen na dnu stroja. Čiščenje filtra je potrebno vsaj enkrat v tednu. Po vsakem pranju je dobro preveriti usedlino v mreži, saj se zaradi umazanije filter lahko zamaši.


DODAJANJE SOLI POMIVALNEM STROJU

.

.

Dodajanje soli je izrednega pomena, saj imamo v Sloveniji trdo vodo. Sol jo zmehča in s tem preprečimo sledi posušenih vodnih kapljic na posodi. Potrebno je redno pregledovanje nivoja soli v pomivalnem stroju, saj za učinkovito očiščeno posodo potrebujemo točno določeno raven trdote vode. Nikoli v stroj ne dodajajte kuhinje soli, saj ta ni enaka soli za mehčanje vode!


SREDSTVO ZA IZPLAKOVANJE

S sredstvom za izplakovanje boste poskrbeli, da se posoda v pomivalnem stroju kvalitetno posuši in na njej ne ostanejo lise posušenih kapljic vode. Če med programom zasveti lučka za pomanjkanje sredstva za izplakovanje, se program izpelje do konca in po končanem pranju dodajte manjkajoče dodatke.

ČIŠČENJE ZUNANJOSTI POMIVALNEGA STROJA

Tudi čiščenje zunanjosti stroja je pomembno. Za čiščenje se uporablja vlažna, mehka krpa in blago čistilno sredstvo. Nikoli ne uporabljajte grobih gobic, saj se bo s tem poškodovalo ohišje stroja.

ČIŠČENJE NOTRANJOSTI POMIVALNEGA STROJA

Čeprav izgleda, da je stroj popolnoma čist po vsakodnevnem pranju posode, temu ni tako, saj lahko v notranjosti ostanejo maščobe, koščki hrane in milni ostanki. Najhitrejše čiščenje boste opravili z vlažno krpo. Če ostanejo v pomivalnem stroju usedline, ga zaženite v programu z najvišjo temperaturo (brez posode) in napolnite s čistilom.

ČIŠČENJE TESNIL

Tesnila na vratih stroja redno obrišite z vlažno krpo, da bodo dobro tesnila in se zapirala.

ČIŠČENJE VRTLJIVIH PRALNIH ŠOB

Enkrat tedensko je dobro očistiti pralne šobe (propelerje). Vodni kamen in umazanija lahko zamašita vrtljive pralne šobe. Spodnja šoba se enostavno sname iz stroja, tako da se povleče gor. Zgornja je težje odstranljiva, tako da je za natančen postopek odstranitve potrebno pogledati v priložena navodila za uporabo. Ko se šobe odstrani, se jih spere pod tekočo vodo in namesti nazaj.

POGOSTE TEŽAVE PRI POMIVALNIH STROJIH

  • Posoda po pranju ni čista – posledica zamašenih vrtljivih pralnih šob. Potrebno je tudi preveriti, če je bila posoda v stroj zložena pravilno (tako, da ima voda dostop do vseh elementov).
  • Voda na dnu pomivalnega stroja – posledica zamašenega odtoka, ki se je vrjetno zamašil zaradi ostankov hrane in tujkov.
  • Madeži na kozarcih in stekleni posodi – včasih je potrebno v stroj vstaviti nekoliko več detergenta. To lahko preverite z metodo, tako da kozarce za 5 minut namočite v kis in če bodo postali kristalno sijoči, je težava v pretrdi vodi. Če ni težava v pretrdi vodi, je mogoče razlog previsoka temperatura pomivanja, saj imajo pomivalni stroji prilagojen program za čiščenje stekla in kozarcev (z nižjo temperaturo).
  • Puščanje vode pri vratih – posledica slabe zatesnitve vrat. Lahko je kriv tujek, ki se je ujel med tesnila vrat ali pa so ta umazana od ostankov hrane. Potrebno jih je dobro očistiti ali po večletni uporabi zamenjati gumo.

Vabljeni k ogledu naše ponudbe pomivalnih strojev priznanih blagovnih znamk TUKAJ

POMIVALNO SREDSTVO USTVARITE DOMA

Svoje pomivalno sredstvo si lahko ustvarite kar doma.

Potrebujete:

  • 4 enote sode bikarbone
  • 4 enote boraksa*
  • 1 enota citronske kisline
  • 1 enota navadne soli

Vse skupaj zmešajte in dobili boste naravno pomivalno sredstvo za pomivalni stroj. Zadustujejo 3 žlice sredstva za pomivanje.

*Boraks je naravna zmes mineralov, ki učinkovito čisti, dezinficira in mehča vodo.

ALI

  • 3 limone
  • 400 ml vode
  • 200 g soli
  • 100 ml belega kisa

Limone razpolovite in jim odstanite koščice. Zmeljite jih s 50 ml vode in dolgo mešajte, da preprečite usedanje delcev v pomivalnem stroju. Zmes zlijte v večji lonec in dodajte še vse ostale sestavine, ter kuhajte 10 minut. Vročo mešanico vijte v steklene posode in dobro zaprite. Rok koncentrata je en mesec. Doziranje za pomivalni stroj je 2 žlici in vedno preverite, če je v stroju tudi dovolj soli.